4 Haziran 2025
Feminist araştırmalar alanında dünyanın önde gelen akademik buluşmalarından biri olan 11. Dünya Kadın Çalışmaları Konferansı (WCWS 2025), bu yıl 29-31 Mayıs tarihleri arasında Endonezya’nın Bali kentinde gerçekleştirildi. The International Institute of Knowledge Management (TIIKM) tarafından düzenlenen konferans, “Talking Shop: Feminisms and the Crucial Issues of our Times” temasıyla, kadın çalışmaları alanında etkili akademik tartışmalara, özgün sunumlara ve küresel iş birliklerine ev sahipliği yaptı.
Bu önemli uluslararası kongreye, Fenerbahçe Üniversitesi Psikoloji Bölümünden Prof. Dr. Sevinç Serpil Aytaç, “Stress as a Mediator Between Quantitative Workload and Work-Family Conflict Among Female Employees in the Turkish Textile Sector" ve “Women Workers’ Perceptions of PPE in Textile Sector: A Qualitative Study on Occupational Safety” başlıklı iki akademik sunumla katkı sağladı. Prof. Dr. Aytaç, Türkiye’de tekstil sektöründe çalışan kadınların karşı karşıya kaldığı fiziksel, psikolojik ve toplumsal zorlukları hem nicel hem de nitel yöntemlerle bilimsel olarak analiz ederek, sadece Türkiye'de değil tüm dünyada kadın çalışanların benzer sorunları yaşadığına dikkat çekti.
Ayrıca üniversitemiz öğretim üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Onur Yamaner ve Dr. Gökçe Özkılıçcı, sunumlarıyla Türkiye’yi başarıyla temsil etti. Akademisyenlerimiz, “Political Participation and Perceived Discrimination Levels in Turkish Woman: The Moderating Role of Gender” başlıklı bildirileriyle, Türkiye’deki kadınların politik katılım biçimlerini ve toplumsal cinsiyetin bu süreçteki belirleyici etkisini disiplinlerarası bir yaklaşımla ele aldı.
Dünyanın dört bir yanından akademisyenleri, araştırmacıları ve uzmanları bir araya getiren World Conference on Women’s Studies (WCWS), 100’den fazla ülke ve 350’den fazla üniversiteyi kapsayan 3000 kişilik geniş ağıyla Kadın Çalışmaları alanında öncü ve küresel ölçekte etkili bir platform sunarken, kadın hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların iş gücündeki konumları gibi temel meselelerin ele alındığı bu prestijli etkinlik, her yıl farklı bir kıtada düzenlenerek, küresel farkındalık ve iş birliğini teşvik etmektedir. Kongre, daha adil, güvenli ve sürdürülebilir bir biçimde değerlendirilmesi adına önemli bir farkındalık çağrısı niteliği taşımaktadır.