Fizyoterapi Türkçe-İngilizce Programı Sık Sorulan Sorular

1. Fizyoterapi (Türkçe/İngilizce) Ön lisans Programının amacı nedir?

Fenerbahçe Üniversitesi Fizyoterapi (Türkçe/İngilizce) programının amacı; sorun çözme ve iletişim yeteneği gelişmiş, insan sağlığına ve etik değerlere önem veren, teknik konularda donanımlı ve nitelikli “Fizyoterapi Teknikerleri” yetiştirmektir.

1. Neden Fizyoterapi (Türkçe/İngilizce) Ön lisans Programı?

Fizyoterapi, Dünya Fizik Tedavi Konfederasyonu'na göre bireylerin yaşam süreleri boyunca maksimum hareket yeteneklerini korumak, geliştirmek ve kaybolması durumunda yeniden kazandırılmasından sorumlu sağlık bilim alanı olarak tanımlanmaktadır. Fizyoterapi teknikeri ise; doktor ve fizyoterapist gözetiminde hastalara egzersiz ve fizik tedavi uygulamaları yapmalarında yardımcı olan sağlık görevlisine verilen isimdir. Türkiye’de ve dünyada gerek nüfusun yaşlanması gerekse trafik ve endüstriyel kazaların artışı, doğuştan ve kazanılmış engele sahip birey sayısının giderek artması fizyoterapi ve rehabilitasyon hizmetlerine olan ihtiyacı arttırmaktadır. Nörolojik, ortopedik, romatolojik, kas veya iskelet sistemini ilgilendiren herhangi bir hastalığa sahip olan bireylerin hareket kabiliyetlerinin iyileştirilmesinde, ağrının azaltılmasında ve fonksiyonel kapasitelerinin geliştirilmesinde fizyoterapi aktif rol oynar.

1. Fizyoterapi (Türkçe/İngilizce) Ön Lisans Programının eğitim süresi kaç yıldır?

Fizyoterapi (Türkçe/İngilizce) Ön Lisans Programının eğitim süresi 2 yıldır.

1. Fenerbahçe Üniversitesi Fizyoterapi (Türkçe/İngilizce) Ön Lisans Programının eğitim dili nedir?

Fizyoterapi (Türkçe/İngilizce) Ön Lisans Programının eğitim dili Türkçe ve İngilizcedir.

1. Zorunlu staj var mı?

20 iş günü zorunlu stajı bulunmaktadır.

1. Fenerbahçe Üniversitesi Fizyoterapi (Türkçe/İngilizce) Ön Lisans Programı uygulamalı derslerde yeterli alt yapıya sahip midir?

Uygulamalı dersler; Fenerbahçe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Uygulama Laboratuvarlarında ve Medicana Sağlık Grubu Hastanelerinin Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ünitelerinde yapılacaktır.

1. Programda kazanılan derece nedir?

Öğrenciler eğitim-öğretim sürecince tüm şartları ve mezuniyet gerekliliklerini başarıyla tamamladıktan sonra “Fizyoterapi” alanında Ön Lisans derecesi ile mezun olurlar.

1. Kazanılan derecenin gereklilikleri nelerdir?

Öğrencilerin mezun olabilmesi için dört yarıyılda toplam 120 AKTS kredisini başarı ile tamamlamış ve 4’lük sisteme göre en az 2,00 genel akademik ortalama elde etmiş, 20 iş günü stajını tamamlamış olması gerekmektedir.

1. Fizyoterapi (Türkçe/İngilizce) Ön Lisans Programı mezunu hangi alanlarda çalışabilir?

Program mezunlarımız, yüksek seviyede geliştirdikleri profesyonel ve dil becerileri sayesinde; yataklı tedavi merkezlerindeki servisler, birinci basamak sağlık hizmeti veren kuruluşlar, huzurevleri, mesleki rehabilitasyon merkezleri, kaplıcalar ve evde bakım merkezleri gibi ulusal ve uluslararası sağlık kuruluşlarında çalışabilme olanağı elde etmektedirler.

1. Fizyoterapi (Türkçe/İngilizce) Ön Lisans Programı hangi bölümler ile dikey eğitim yapabilir?

Fizyoterapi (Türkçe/İngilizce) Programı bitiren ön lisans mezunlar; Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Ergoterapi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Hemşirelik, Sağlık Yönetimi lisans bölümlerine dikey geçiş yapabilirler.

1. Fenerbahçe Üniversitesi Fizyoterapi (Türkçe/İngilizce) Ön Lisans Programı farkı nedir?

Güçlü akademik kadrosu, donanımlı alt yapısı ile yürütülecek olan uygulamalı dersleri ve Medicana güvencesi ile sağlanan staj uygulamaları Fenerbahçe Üniversitesi “Fizyoterapi Ön Lisans Programı’nın en önemli farklılıklarıdır.

İstanbul, Ankara, Konya, Sivas, Bursa ve Samsun’da hizmet veren Medicana Sağlık Grubu ile iş birliği içinde olan Fenerbahçe Üniversitesi’nde kurulan Fenerbahçe Üniversitesi “Fizyoterapi Programı” mezunları yataklı tedavi merkezlerindeki servisler, birinci basamak sağlık hizmeti veren kuruluşlar, huzur evleri, mesleki rehabilitasyon merkezleri, kaplıcalar ve evde bakım merkezleri gibi özel veya kamu sağlık kuruluşlarında çalışabilme olanağı elde edebileceklerdir.

1. Kayıt kabul koşulları nelerdir?

Programa kayıt yaptırabilmek için ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlarda belirlenen taban puanı alarak başarılı olmak gerekir. Yurt içi veya dışında eşdeğer bir programda öğrenim gören bir öğrenci, üniversite tarafından kontenjan açıldığı takdirde yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrenci kabulü, başvuruda bulunan öğrencilerin başarı durumlarının değerlendirilmesi sonucu gerçekleşir.