Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi

Bölümler

Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi

Tarihçe

Fenerbahçe Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi, 20 Ocak 2020 tarihli 31014 numaralı Resmî Gazete’de yayımlanan Yönetmelik ile birlikte faaliyete başlamıştır.

Misyon

FBÜTÖMER’de gerçekleştirilen eğitim-öğretim faaliyetlerinin amacı; yabancı uyruklu öğrencilere ve kursiyerlere Üniversitenin ön lisans, lisans ve lisansüstü programlarında Türkçe dilinde öğrenim görebilecek düzeyde yeterlik ve yetkinlik kazandırmaktır. Merkez, Üniversitenin kayıtlı öğrencileri dışında Türkçe öğrenmek isteyen yabancı uyruklu kişilere de Türkçe öğretmek, Türk kültürünü ve Türkiye’yi tanıtmak amacı taşır. Merkez, ulusal ve uluslararası öğrenicileri çağın gerekliliklerine uygun olarak sosyal medya üzerinden yaygın eğitimin içine dâhil ederek Türkçe becerilerini ve Türkiye deneyimlerini güncel tutmak hedefindedir.

Vizyon

Vizyonumuz, Merkezimizi gelişen çağın dinamiklerine uygun olarak ulusal ve uluslararası kapsamda; alanında öncü, yenilikçi, dinamik ve saygın bir kurum hâline getirmektir.

Hakkımızda

Fenerbahçe Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (FBÜTÖMER), Avrupa Ortak Öneriler Çerçevesi Metni’ni temel alarak yabancı dil olarak Türkçe öğrenmek isteyen öğrencilere Türkçe eğitimi veren bir eğitim merkezidir. Bu kapsamda FBÜTÖMER, Avrupa Ortak Öneriler Çerçevesi Metni’nde belirlenmiş olan hususlar ile iş birliği içerisinde eğitimini Türkiye’de devam ettirmek isteyen yabancı uyruklu öğrencilere günlük yaşamlarında yardımcı olabilecek; duygu ve düşüncelerini Türkçe olarak aktarabilecek bir eğitim verme hedefi taşır. Öğrenciler, Türkçe eğitim programı sayesinde Türk toplumunun yaşayışını, kültürünü ve düşünce mirasını öğrenirler.

Avrupa Ortak Öneriler Çerçevesi Metni’nde vurgulandığı üzere Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenmek isteyen öğrenciler ilk olarak seviye belirleme sınavına katılırlar. Öğrencinin okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerinin ölçüldüğü seviye belirleme sınavından sonra ilgili metindeki sınıflandırmaya göre öğrenciler yeterlik düzeyleri baz alınarak A1, A2, B1, B2, ve C1 seviyelerinde toplam beş kur olmak üzere dil eğitimine alınırlar. Öğrenciler, dört temel becerinin (okuma, dinleme, yazma ve konuşma) esas alındığı bir eğitim sistemi içerisinde bulunurlar. Teknolojik ürünler ile donatılmış olan Fenerbahçe Üniversitesinin Ataşehir Yerleşkesi’ndeki dersliklerinde öğrenciler teknolojik ürünler ve seviyelerine uygun olarak hazırlanmış ders materyalleri ile Türkçe öğrenirler.

FBÜTÖMER, yabancı uyruklu öğrencilere kişisel ve kamusal alanda, mesleki ve eğitim alanlarında kullanabilmeleri adına Türkçeyi öğreten bir merkezdir. Dil öğreniminin yanında öğrencinin Türkiye hakkında kültürel bilgiye sahip olması amaçlanır. Bu amacın gerçekleşebilmesi adına FBÜTÖMER çeşitli etkinlikler düzenleyerek öğrencilere Türkiye’yi tanıtır. Öğrenci merkezli eğitim anlayışıyla ve modern dil öğretim teknikleriyle Türkçeyi yabancı uyruklu öğrencilere öğretmeyi amaçlayan FBÜTÖMER, öğrencilerin yeterlik düzeyine göre Türkçe Dil Yeterlik Sertifikası hazırlayarak öğrencilerini mezun eder.

TÖMER Akademik Takvimi
Eğitim Programı